zaterdag 31 december 2016

Top 30 beste albums 2016

Dit zijn naar mijn mening de 30 beste albums van 2016:


30. Radiohead - A Moon Shaped Pool
8 mei
Na 5 jaar tijd was daar opeens Radiohead weer met hun negende album. Een zweverig experimenteel album zonder echte refreintjes waarvan een aantal nummers meer dan 10 jaar geleden al geschreven zijn.
Luistertip:

29. Michael Kiwanuka - Love & Hate
15 juli
De soulzanger wordt vergeleken met grote namen als Otis Redding en Bill Withers, maar op zijn tweede album is de Brit nog altijd op zoek naar zichzelf.
Luistertip:

28. Hinds - Leave Me Alone
8 januari
Het debuut album van de vier dames uit Spanje. Veel mensen zullen de muziek van Hinds als troep beschouwen, maar met hun zomerse garage rock waren ze een belangrijk onderdeel van mijn zomer.
Luistertip:

27. Lion Babe - Begin
5 februari
Het debuutalbum van het neo soul duo uit New York. Ondanks dat de beste nummers van het album al op een eerdere EP waren uitgekomen een verfrissende plaat.
Luistertip:
Jump Hi (ft. Childish Gambino)

26. Jack Garratt - Phase
19 februari
Het debuutalbum van de Britse singer-songwriter. Na veel veelbelovende EP's en singles was daar eindelijk het album. Een album dat de verwachtingen zeker waarmaakte met de elektronische klanken en de fijne stem van Jack Garratt.
Luistertip:

25. Låpsley - Long Way Home
4 maart
Nog een debuutalbum, dit maal van de Britse zangeres met Scandinavische roots. Ook Låpsley bracht veelbelovende singles uit met Painter (Valentine) en Hurt Me als hoogstepunten. Op haar album zet ze die lijn voort met songs van een hoge kwaliteit.
Luistertip:

24. Blossoms - Blossoms
5 augustus
Met Charlemagne had de Britse indie band misschien wel het beste nummer van het voorjaar van 2016. Op hun debuutplaat lieten de heren zien dat ze naast vrolijke synthesizers, ook een rustieg kant hebben, wat een fijne mix oplevert.
Luistertip:

23. Tom Odell - Wrong Crowd
10 juni
Na zijn geweldige debuut Long Way Down stond de Brit voor de lastige taak om een vervolg te maken. Met Wrong Crowd kwam hij in de verste verte niet in de buurt van dat debuutalbum, maar een goede plaat is het wel geworden.
Luistertip:

22. Netsky - 3
3 juni
Op zijn derde album (joh) laat de Vlaamse drum & bass producer zijn volwassen kant zien, met enkele uitstapjes naar andere genres.
Luistertip:

21. Francis and the Lights - Farewell, Starlite!
24 september
Het debuutalbum van het muziekproject van Francis Farewell Starlite. De muziek van Francis and the Lights lijkt een beetje op een meer elektronische variant van Bon Iver, iets wat bijzonder goed uitpakt.
Luistertip:

20. ZHU - Generationwhy
29 juli
Ook de mysterieuze Chinees Amerikaanse producer ZHU kwam in 2016 met een debuutalbum. Op zijn EP's had hij al verschillende kanten van zichzelf laten zien, iets waar hij op Generationwhy op succesvolle wijze mee doorgaat.
Luistertip:

19. Wild Beasts - Boy King
5 augustus
Het vijfde album van de Britse indie rockband is een conceptalbum over mannelijkheid.
Luistertip:

18. Shura - Nothing's Real
8 juli
Een aantal nummers van de zangeres uit Manchester stonden al op het internet, sommige officieel uitgebracht, sommige niet. In 2016 kwam daar dan eindelijk haar debuutplaat. Een zweverige synthpop plaat met hele fijne vocalen.
Luistertip:

17. Tove Lo - Lady Wood
28 oktober
Dat de Zweedse schone zich graag uitlaat over seksualiteit was geen geheim, op haar tweede album gaat ze daar dan ook gewoon mee door. Toch klinkt Lady Wood als een volwassenere plaat dan haar debuut.
Luistertip:

16. Catfish And The Bottlemen - The Ride
27 mei
Het tweede album van de band uit Wales. Wederom een plaat met stevige melodische gitaren en meeschreeuwbare vocalen.
Luistertip:

15. Tiga - No Fantasy Required
4 maart
Op het derde album van de Canadese producer staan nummers in verschillende stijlen die stuk voor stuk goed uitpakken.
Luistertip:

14. NxWorries - Yes Lawd!
21 oktober
Alles waar Anderson .Paak dit jaar aan meedeed klonk geweldig, zo ook het album van zijn project NxWorries samen met producer Knxwledge. Fijne producties met een meer hip-hopkant van .Paak, klinkt niet verkeerd.
Luistertip:
Scared Money

13. Bon Iver - 22, A Million
30 september
Het derde album van het muziekproject van Justin Vernon. Waar Bon Iver op vorige albums toch vooral folkmuziek maakte, zijn ze voor 22, A Million iets meer gaan experimenteren met synths. Het resultaat is zeker goed, maar toch waren de vorige albums beter.
Luistertip:

12. Drake - Views
29 april
Het vierde album van de Canadese rapper. Als ik naar hip-hop luister, ben ik niet iemand die heel erg op de teksten let. Ik ben meer iemand die houdt van goede producties en een lekker klinkend geheel, en dat is iets wat Drake ook op Views weer voor elkaar heeft gekregen.
Luistertip:
Feel No Ways

11. KAYTRANADA - 99.9%
6 mei
Op het debuutalbum van de Canadese producer staan veel interessante samenwerkingen. Daarnaast staat het vol met kleurrijke nummers in diverse stijlen.
Luistertip:

10. Chance the Rapper - Coloring Book
13 mei
De derde mixtape van de rapper die aan geen enkele platemaatschappij verbonden is. Van nummers met gospelkoren zoals How Great naar party jams als All Night en alles daartussen in, Coloring Book is een meesterwerk met meerdere kanten.
Luistertip:

9. Banks - The Altar
30 september
Het tweede album van de Amerikaanse zangeres. Na 1.5 jaar stilte liet de zangeres eindelijk weer eens iets van haar horen op muzikaal gebied. Resulterend in een iets minder donker maar meer toegankelijk album. Heerlijk!
Luistertip:

8. James Blake - The Colour In Anything
6 mei
Het derde album van de Engelse muzikant. Een album met veel fijne melodieën en synths, een album waarvoor je in the mood moet zijn. Maar als je dat dan bent, dan klinkt het echt fantastisch.
Luistertip:

7. Frank Ocean - Blonde
20 augustus
Het tweede album van de Amerikaanse zanger. De muziek van Frank Ocean moet je altijd een paar keer horen voordat je merkt hoe goed het is. Dit is ook het geval met Blonde; eerst viel het tegen in vergelijking met Channel Orange, maar na elke luisterbeurt werden de nummers beter en beter.
Luistertip:

6. Flume - Skin
27 mei
Het tweede album van de producer uit Australië. Eindelijk was daar weer eigen werk van Flume, ondertussen een van mijn favoriete producers. Vage maar vette instrumentale tracks, of meer toegankelijke nummers met indrukwekkende samenwerkingen; Skin heeft het allemaal.
Luistertip:
Numb & Getting Colder (ft. Kučka)

5. A Tribe Called Quest - We Got It From Here... Thank You 4 The Support
11 november
Het zesde album van de jazz rapgroep die naam maakte in de vorige eeuw. Door het overlijden van Phife Dawn een aantal maanden voor de release misschien wel het laatste album. Na 18 jaar heeft A Tribe Called Quest op We Got It... nog altijd dezelfde fijne flow en zijn de producties in een 2016-jasje gestoken. Op het album horen we ook een aantal oude bekenden als Busta Rhymes en Consequence terugkeren, maar ook nieuwe namen als Kendrick Lamar en Anderson .Paak zijn aanwezig.
Luistertip:
The Donald

4. Jamie T - Trick
2 september
Het vierde album van de singer-songwriter uit Londen. Tussen het tweede en derde album zat een periode van vijf jaar, gelukkig duurde het wachten op Trick slechts twee jaar. Het beste album tot nu toe van de zanger die in Nederland nog veel te onbekend is.
Luistertip:

3. Anderson .Paak - Malibu
15 januari
Het tweede album van de Amerikaan. Met het uikomen van Malibu begon 2016 gelijk geweldig. Er valt werkelijk niks negatiefs te melden over deze plaat. Zelfs de sktis, die ik vaak irritant vind op albums, zijn op dit album fijn. Deze plaat was goed voor een heel jaar luisterplezier.
Luistertip:
The Dreamer (ft. Talib Kweli & Timan Family Choir)

2. The 1975 - I like it when you sleep, for you are so beautiful yet so unaware of it
26 februari
Het tweede album van de Engelse band. Albumtitels zijn voor mij belangrijk voor de eerste indruk. Ik heb dan ook een hekel aan 'self-titled'-albums, die stralen in eerste instantie weinig creativiteit uit. Met een bijzondere en originele titel heeft een album bij mij meteen al een streepje voor. I like it when you sleep, for you are so beautiful yet so unaware of it is een behoorlijk vreemde titel, maar ik word er blij van. Uiteraard is de muziek het belangrijkste en die is ook dik in orde. Catchy en poppy nummers, maar ook iets minder toegankelijke en zelfs ook een aantal fijne instrumentale nummers. Op I like it... is het een uur en een kwartier lang genieten van geweldige muziek.
Luistertip:
The Ballad Of Me And My Brain

1. The Last Shadow Puppets - Everything You've Come To Expect
1 april
Het tweede album van de Britse band. Als de zanger van je favoriete band een supergroup vormt met een andere geweldige muzikant, dan word je daar als fan natuurlijk hartstikke blij van. Acht jaar na het geweldige debuut van The Last Shadow Puppets zijn Alex Turner en Miles Kane in 2016 weer terug samen. In die acht jaar zijn ze van '60s baroque-pop naar '70s soft rock gegaan die eerder al op Black Plant te horen was. Met als resultaat een album met stuk voor stuk geweldige nummers. Maar van mij mag Alex nu weer terug naar zijn originele band om een nieuwe Arctic Monkeys-plaat te schrijven.
Luistertip: